tisdag 3 november 2009

Don't you forget!

Yagga Yagga Yagga! börjar sitt första inlägg med den fantastiska kambodjanska sångerskan Ros Sereysothea.
Under 50- och 60-talet smittades Kambodja, som så många andra kolonier, av en feber av amerikansk och västerländsk kultur. Kambodja hade varit en fransk koloni sedan mitten på artonhundratalet och hade nyligen vunnit självständighet.
I Phnom Pen flödade kommersiell västerländsk musik och de kambodjanska musiker och sångare som tidigare ägnat sig åt traditionell stil snappade kvickt upp det nya soundet.
En ny scen fick snabbt fäste på huvudstadens klubbar och dansgolv. En av de stora sångarna under denna epok var legenden Sinn Sisamouth, som 1963 blev signad på den nya etiketten Vot Phnom.



Sinn Sisamouth- Vilken lirare!

Sinn Sisamouth var känd för sin mycket allvarliga syn på sitt artisteri och musikskapande. På ett mycket säreget sätt drog Sinn influenser hejvillt från amerikansk garagerock, psych, soul, jazz och pop till gammal khmermusik. Sisamouth var kambodjas utan tvekan största och mest folkkära sångare, vars öde sorgligt nog slutade i ett av Pol Pots dödsläger


Här i en fantastisk duett med självaste Ros Sereysothea.

Nåväl, man skulle kunna sitta och gråta och skriva om detta i all evighet. Men det tänker jag inte göra, raskt vidare till Ros Sereysothea. Tillsammans med Sinn Sisamouth och den fantastiska Pan Ron utgjorde hon en odödlig stjärn-trio. Ros föddes 1948 i provinsen Battambang i nordvästra Kambodja, och växte upp i en fattig familj med fyra syskon, började tidigt att sjunga och vann 1963 en talangjakt. Kort därefter fick hon möjligheten att sjunga med ett av de stora instrumentalbanden från trakten på en restaurang, hon blev jäklar anamma omtyckt och 1967 bjöds hon in att sjunga på Republikradion i Phnom Pen. Framgången var ett faktum.



Ros Sereysotheas karriär var kortlivad och intensiv, under åren 1967-1975 släppte Ros kring 100 singlar och flertalet album. I stort sett all kambodjansk populärmusik slutar just 1975, året då Röda Khmererna med Pol Pot i spetsen tågade in i huvudstaden. Hennes död är oviss och omtvistad, det sägs att Pol Pot tvingade henne att gifta sig med en av hans närmaste män, andra källor säger att hon dog på ett arbetsläger på landsbyggden, men det mesta pekar på att hon också blev föremål för Dödsfälten.


En av de stora låtarna som Ros Sereysothea efterlämnade

Om man är intresserad av att läsa, höra och se mer av kambodjansk musikhistoria är sidan
Don't think I've forgotten! rekommenderad!

I nästa inlägg kommer det skrivas om de etiopiska giganterna Mulatu Astatke, Alemayehu Eshete, Girma Beyene och en rad andra! Stay tuned!

0 kommentarer: